Przepis na sylwestrową prywatkę
Noc sylwestrowa to dla wielu Polaków najważniejsze wydarzenie towarzysko-rozrywkowe w roku. Nie wyobrażamy sobie tego wyjątkowego wieczoru bez hucznej imprezy w lokalu na balu sylwestrowym przy dźwiękach dobrej muzyki i kieliszku wyśmienitego szampana. Można także świetnie się bawić w kameralnym gronie bliskich osób. Jest to z pewnością bardzo ekonomiczne i oszczędne rozwiązanie, nie trzeba bowiem wynajmować lokalu, czy płacić za wstęp, dlatego warto zastanowić się nad zorganizowaniem Sylwestra w domu.
Taką imprezę organizujemy zwykle z rodziną lub zaprzyjaźnionymi osobami. Przygotowania sylwestra należy rozpocząć od określenia założeń dotyczących całej imprezy. Być może uda nam się wymyślić jakieś oryginalne elementy, które po złożeniu dadzą niesamowity efekt i nadadzą naszej imprezie wyjątkowego charakteru. Pomysłów na udanego sylwestra może być wiele, ograniczeniem jest tutaj tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Można na przykład zorganizować bal maskowy, gdzie każdy z zaproszonych gości będzie musiał przyjść w przebraniu.
Najważniejszym elementem tego wieczoru z pewnością jest dobra muzyka. Grunt to dobrać oprawę muzyczną tak, by każdy znalazł coś dla siebie, trudno przecież liczyć na to, że wszyscy goście mają takie same gusta muzyczne, zwłaszcza jeśli jest to grono zróżnicowane wiekowo. Najlepiej więc wspólnie z rodziną czy znajomymi stworzyć listę przebojów, bez których wszyscy nie wyobrażacie sobie tej nocy, a potem wyznaczyć osobę, która zajmie się kompletowaniem utworów i będzie odpowiedzialna za muzyczną oprawę naszej imprezy. Nie ma bowiem nic gorszego, niż impreza, na której wszyscy goście pragną dopchać się do sprzętu i puścić swój ulubiony utwór, a żaden kawałek nigdy nie jest puszczony w całości.
Dla każdej pani, niezależnie od tego czy wybiera się na wielki bal, spędza sylwestra w domu czy też wyjeżdża na sylwestra w Tatry, niezwykle istotny jest sylwestrowy image. Warto pokusić się o zrobienie wystrzałowego make-upu sylwestrowego oraz pomysłowego sylwestrowego uczesania.
Równie ważne jak muzyka jest odpowiednie menu i napoje. Impreza sylwestrowa trwa zwykle do rana, dlatego należy przygotować przynajmniej jeden ciepły posiłek. Resztę dań można serwować na zimno. Na takim przyjęciu nie może także zabraknąć różnego rodzaju drobnych przekąsek jak krakersy, paluszki lub chipsy. Przygotowanie potraw sylwestrowych jest czasochłonne, dlatego warto przydzielić każdemu z gości przygotowanie jakiejś potrawy lub rozważyć kwestię skorzystania z usług firmy cateringowej.
Najważniejszym punktem wieczoru jest symboliczny toast punktualnie o północy, dlatego na sylwestrowym balu nie może zabraknąć szampana. Oczywiście nie każdego stać na butelkę oryginalnego trunku, ale wina musujące świetnie mogą go zastąpić, wszak chodzi o te legendarne bąbelki.
Mocniejsze trunki oraz napoje takie jak soki, woda mineralna, czy kawa i herbata także są mile widziane, a nawet pożądane. Gdy po ciepłym posiłku zaserwujemy pyszne ciasto i kubek ciepłej kawy czy herbaty, z pewnością ucieszymy naszych gości. Pamiętajmy tylko o umiarze zarówno w jedzeniu jak i piciu, a w przypadku napoi wyskokowych dobrze jest zaczynać od lekkich, a później serwować sobie te wysoko procentowe. Nigdy odwrotnie, bo czeka nas rewolucja w żołądku.