Korzenne dodatki kuchenne
Trudno sobie wyobrazić smak wielu dań, bez użycia odpowiednich przypraw. Z pewnością byłyby one mdłe i niewyraźne. Tak więc natura dała nam wiele smaków i aromatów pozyskiwanych w postaci kłączy, kory, korzeni czy nasion a które człowiek umiejętnie wykorzystuje do przyprawiania poszczególnych potraw. Wiąże się z tym wiedza dotycząca między innymi tego jakie dodatki do jakich mięs i warzyw a jakie do sosów bądź zup.
To bardzo ważna rzecz, ponieważ pożywienie doprawione z umiarem posiada duże walory smakowe a nawet zdrowotne. Zwłaszcza przyprawy korzenne cechuje bogactwo różnorodność aromatów, dlatego są powszechnie stosowane do wypieku ciast, dań mięsnych, marynat i wielu innych potraw. Goździki, cynamon, kardamon i imbir są nieodzownymi dodatkami także napojów rozgrzewających , do których zaliczyć trzeba wspaniałe grzane czerwone wina i grzańce piwne.
Niektóre z nich to przyprawy typowe dla ciast jabłkowych: jabłecznika czy szarlotki. Zwracamy na to uwagę zwłaszcza w okresie świątecznym, kiedy nasze kuchnie przepełnione są przeróżnymi aromatami, wydobywającymi się z potraw przyrządzanych na wigilię i kolejne dni świętowania i spotkań w gronie rodzinnym. Korzenne przyprawy pochodzą z różnych zakątków świata oraz w różnej formie. Warto w tym względzie zwrócić szczególną uwagę na Indie, kraj wielobarwny i niezwykle bogaty w liczne przyprawy. Dużą rolę w kuchni odgrywają także przyprawy pikantne, ostre nadające prawdziwy charakter wielu dań. Nie należy ich unikać, gdyż usprawniają działanie przewodu pokarmowego i krążeniowego.
Niektórzy uważają, że są szkodliwe, ale stosowane z umiarem z pewnością nie wyrządzą żadnej szkody a jeszcze mogą pomóc. Świat przypraw jest bardzo bogaty i hojny warto więc poznawać smaki z najodleglejszych zakątków globu, przygotowując potrawy orientalne oraz greckie czy tureckie.