Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/oav/public_html/uw.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przyprawy do świątecznych dań 2018

Korzenne dodatki kuchenne

Trudno sobie wyobrazić smak wielu dań, bez użycia odpowiednich przypraw. Z pewnością byłyby one mdłe i niewyraźne. Tak więc natura dała nam wiele smaków i aromatów pozyskiwanych w postaci kłączy, kory, korzeni czy nasion a które człowiek umiejętnie wykorzystuje do przyprawiania poszczególnych potraw. Wiąże się z tym wiedza dotycząca między innymi tego jakie dodatki do jakich mięs i warzyw a jakie do sosów bądź zup.

To bardzo ważna rzecz, ponieważ pożywienie doprawione z umiarem posiada duże walory smakowe a nawet zdrowotne. Zwłaszcza przyprawy korzenne cechuje bogactwo różnorodność aromatów, dlatego są powszechnie stosowane do wypieku ciast, dań mięsnych, marynat i wielu innych potraw. Goździki, cynamon, kardamon i imbir są nieodzownymi dodatkami także napojów rozgrzewających , do których zaliczyć trzeba wspaniałe grzane czerwone wina i grzańce piwne.

Niektóre z nich to przyprawy typowe dla ciast jabłkowych: jabłecznika czy szarlotki. Zwracamy na to uwagę zwłaszcza w okresie świątecznym, kiedy nasze kuchnie przepełnione są przeróżnymi aromatami, wydobywającymi się z potraw przyrządzanych na wigilię i kolejne dni świętowania i spotkań w gronie rodzinnym. Korzenne przyprawy pochodzą z różnych zakątków świata oraz w różnej formie. Warto w tym względzie zwrócić szczególną uwagę na Indie, kraj wielobarwny i niezwykle bogaty w liczne przyprawy. Dużą rolę w kuchni odgrywają także przyprawy pikantne, ostre nadające prawdziwy charakter wielu dań. Nie należy ich unikać, gdyż usprawniają działanie przewodu pokarmowego i krążeniowego.

Niektórzy uważają, że są szkodliwe, ale stosowane z umiarem z pewnością nie wyrządzą żadnej szkody a jeszcze mogą pomóc. Świat przypraw jest bardzo bogaty i hojny warto więc poznawać smaki z najodleglejszych zakątków globu, przygotowując potrawy orientalne oraz greckie czy tureckie.

Comments are closed.

Tematy na topie