Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/oav/public_html/uw.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dieta Kopenhaska na odchudzanie 2018

Dieta Kopenhaska na odchudzanie

Z pewnością osoby z nadwagą szukają skutecznych metod na zrzucenie chociażby kilku kilogramów. Jednym ze stosowanych sposobów na rozprawienie się z nadmierną wagą jest prowadzenie planu dietetycznego, czyli w skrócie diety. Dieta na odchudzanie jest dobrym rozwiązaniem wymagającym jednak systematyczności i wytrwałości. Dlatego, by skutecznie odchudzić się należy spełniać wszystkie założenia diety, a sukces murowany. Dla ułatwienia podana została dieta, która pomoże utrzymać sylwetkę w nienagannej linii.

Parę słów na temat diety

Większość  osób tak naprawdę nie przywiązuje zbyt dużej wagi do odpowiedniego odżywiania się. A to nie powinno mieć miejsca, gdyż musimy jeść, by żyć.  Pokarm dostarcza przede wszystkim  budulca komórkom i  dodaje energii  człowiekowi.  Dzięki właściwej diecie ładnie  i zdrowo wyglądamy,  nie cierpimy na infekcje. A ponadto odpowiednio skomponowany plan dietetyczny  pomaga szybciej nabrać sił po chorobie. Czasem bywa również i tak, że jedzenie jest potrafi wyleczyć.

Zatem czym jest odpowiednia dieta? Zdaniem wielu specjalistów z dziedziny żywienia dieta powinna w pełni zaspokajać potrzeby pokarmowe osoby ją stosującą.  Oznacza to na przykład, że dieta osoby, która ma pracę fizyczną powinna być nieco kaloryczniejsza, a zarazem powinna zawierać większe ilości białka niż ludzi mających siedzący tryb życia. Oprócz tego odpowiednia dieta powinna również dostarczać określone  ilości energii i pozostałych składników –  tłuszczów, białek, węglowodanów oraz minerałów i witamin.

Ponadto zanim zastosujemy określoną dietę warto  udać się po konsultacje do dietetyka. Jest to konieczne, gdyż to on określi charakter odchudzania, zaproponuje jadłospis i udzieli odpowiednich  porad.  Taka porada jest ważna ze względu na pewną ochronę przed niebezpiecznymi kłopotami zdrowotnymi.  Na przykład może nas ustrzec przed chorobami – anoreksją czy bulimią.

O diecie kopenhadzkiej

Dieta Kopenhaska, nazywana jest także  dietą Kopenhadzką jest trzynastodniową dietą,  która wpływa na zmianę przemiany materii w organizmie człowieka.  Koniecznie trzeba ją stosować tylko przez 13 dni i ani jednego dnia mniej ani więcej. Jest to warunkiem właściwego „działania” diety. Stosując ją przez  ten okres a po jej zakończeniu przez  dwa lata przemiana materii w naszym organizmie będzie właściwe uregulowana.

Dieta Kopenhadzka jest jedną z  bardziej rygorystycznych diet jakie są w propozycji dla osób odchudzających się.  Może być polecana dla ludzi, którzy chcą dosyć szybko schudnąć.  Rygorystyczność diety polega na tym, że nie wolno zjadać nic innego, jak to co przepisane jest w jadłospisie. Jeśli złamiemy te zasadę, to można uznać dietę kopenhadzką za przerwaną.  Dieta ta jest tak krótka, ale pozwala na szybkie odchudzanie . Zrzucić można  5, 10, a czasem 20 kilogramów.

Pomimo tego, że nosi ona miano rygorystycznej, to wcale nie jest bardzo wycieńczająca.  Warto jednak w czasie jej stosowania przyjmować suplementy  witaminowe.

Warto wiedzieć, że najtrudniejsze są w tej diecie pierwsze dni, gdyż wówczas najbardziej nasila się odczuwanie głodu. Jednakże już po kilku dniach takie uczucie nieco słabnie i  można czerpać radość ze zgubienia zbędnych kilogramów.

Dieta kopenhaska jest dietą, która wykorzystuje tabelę kalorii. Na takiej bazie sporządzany jest ścisły jadłospis. Jak on wygląda? To kilka przykładów. W pierwszym i ósmym dniu spożywamy – śniadanie w postaci  filiżanki kawy i kostki cukru; obiad w postaci  2 jaja na twardo, porcja  szpinaku gotowanego i jeden 1 pomidor; kolację –  1 duży befsztyk oraz , sałata z olejem i cytrynką. Z kolei w drugim i dziewiątym dniu spożywa się śniadanie –  filiżanka kawy i kostka cukru; obiad – jeden  duży befsztyk oraz  sałata z olejem i cytryną; kolacja-  jeden  plasterek szynki, a do tego  2  – 3 szklanki jogurtu naturalnego. W dniu trzecim i dziesiątym mamy do wyboru:  śniadanie – filiżanka kawy z  kostką cukru i jedną grzanką; obiad –  gotowany szpinak, jeden  pomidor  i świeży owoc; kolacja – jeden  plaster szynki oraz dwa gotowane jaja i  sałata z olejem i z cytryną. Z kolei w dniu czwartym i jedenastym spożywamy: śniadanie – filiżanka kawy z jedną kostką cukru; obiad –  tarta marchewka, jajko na twardo oraz  kubeczek chudego twarożku; kolacja – sałatka z owoców  oraz  dwie  – trzy szklanki jogurtu naturalnego. Na dzień piąty i dwunasty przewiduje się : śniadanie –  jedna spora  utarta marchew z cytryną; obiad – duża  ryba; kolacja –  befsztyk, sałata  oraz brokuły. Dzień szósty i trzynasty proponuje : śniadanie – filiżanka kawy z  jedną kostką cukru; obiad – kurczak oraz  sałata z olejem i z cytryną kolacja –  dwa  jajka na twardo oraz  marchew. W siódmym dniu mamy śniadanie –  kubeczek herbaty bez cukru; obiad –  chude grillowane mięso, a na kolację nic.

Jeśli  w trakcie diety  czujemy głód najlepiej jest  wypijać szklankę wody.

Dzięki diecie unikniemy efektu jo – jo!

Zaleta tej diety jest to,  że po ścisłym wypełnianiu planu dietetycznego nie  powróci efekt jo – jo. Trzeba tylko pamiętać, że będzie to możliwe jeśli po diecie nie  powrócimy do dawnych  nawyków żywieniowych.

Leave a Reply

Tematy na topie