Dieta Kopenhaska na odchudzanie
Z pewnością osoby z nadwagą szukają skutecznych metod na zrzucenie chociażby kilku kilogramów. Jednym ze stosowanych sposobów na rozprawienie się z nadmierną wagą jest prowadzenie planu dietetycznego, czyli w skrócie diety. Dieta na odchudzanie jest dobrym rozwiązaniem wymagającym jednak systematyczności i wytrwałości. Dlatego, by skutecznie odchudzić się należy spełniać wszystkie założenia diety, a sukces murowany. Dla ułatwienia podana została dieta, która pomoże utrzymać sylwetkę w nienagannej linii.
Parę słów na temat diety
Większość osób tak naprawdę nie przywiązuje zbyt dużej wagi do odpowiedniego odżywiania się. A to nie powinno mieć miejsca, gdyż musimy jeść, by żyć. Pokarm dostarcza przede wszystkim budulca komórkom i dodaje energii człowiekowi. Dzięki właściwej diecie ładnie i zdrowo wyglądamy, nie cierpimy na infekcje. A ponadto odpowiednio skomponowany plan dietetyczny pomaga szybciej nabrać sił po chorobie. Czasem bywa również i tak, że jedzenie jest potrafi wyleczyć.
Zatem czym jest odpowiednia dieta? Zdaniem wielu specjalistów z dziedziny żywienia dieta powinna w pełni zaspokajać potrzeby pokarmowe osoby ją stosującą. Oznacza to na przykład, że dieta osoby, która ma pracę fizyczną powinna być nieco kaloryczniejsza, a zarazem powinna zawierać większe ilości białka niż ludzi mających siedzący tryb życia. Oprócz tego odpowiednia dieta powinna również dostarczać określone ilości energii i pozostałych składników – tłuszczów, białek, węglowodanów oraz minerałów i witamin.
Ponadto zanim zastosujemy określoną dietę warto udać się po konsultacje do dietetyka. Jest to konieczne, gdyż to on określi charakter odchudzania, zaproponuje jadłospis i udzieli odpowiednich porad. Taka porada jest ważna ze względu na pewną ochronę przed niebezpiecznymi kłopotami zdrowotnymi. Na przykład może nas ustrzec przed chorobami – anoreksją czy bulimią.
O diecie kopenhadzkiej
Dieta Kopenhaska, nazywana jest także dietą Kopenhadzką jest trzynastodniową dietą, która wpływa na zmianę przemiany materii w organizmie człowieka. Koniecznie trzeba ją stosować tylko przez 13 dni i ani jednego dnia mniej ani więcej. Jest to warunkiem właściwego „działania” diety. Stosując ją przez ten okres a po jej zakończeniu przez dwa lata przemiana materii w naszym organizmie będzie właściwe uregulowana.
Dieta Kopenhadzka jest jedną z bardziej rygorystycznych diet jakie są w propozycji dla osób odchudzających się. Może być polecana dla ludzi, którzy chcą dosyć szybko schudnąć. Rygorystyczność diety polega na tym, że nie wolno zjadać nic innego, jak to co przepisane jest w jadłospisie. Jeśli złamiemy te zasadę, to można uznać dietę kopenhadzką za przerwaną. Dieta ta jest tak krótka, ale pozwala na szybkie odchudzanie . Zrzucić można 5, 10, a czasem 20 kilogramów.
Pomimo tego, że nosi ona miano rygorystycznej, to wcale nie jest bardzo wycieńczająca. Warto jednak w czasie jej stosowania przyjmować suplementy witaminowe.
Warto wiedzieć, że najtrudniejsze są w tej diecie pierwsze dni, gdyż wówczas najbardziej nasila się odczuwanie głodu. Jednakże już po kilku dniach takie uczucie nieco słabnie i można czerpać radość ze zgubienia zbędnych kilogramów.
Dieta kopenhaska jest dietą, która wykorzystuje tabelę kalorii. Na takiej bazie sporządzany jest ścisły jadłospis. Jak on wygląda? To kilka przykładów. W pierwszym i ósmym dniu spożywamy – śniadanie w postaci filiżanki kawy i kostki cukru; obiad w postaci 2 jaja na twardo, porcja szpinaku gotowanego i jeden 1 pomidor; kolację – 1 duży befsztyk oraz , sałata z olejem i cytrynką. Z kolei w drugim i dziewiątym dniu spożywa się śniadanie – filiżanka kawy i kostka cukru; obiad – jeden duży befsztyk oraz sałata z olejem i cytryną; kolacja- jeden plasterek szynki, a do tego 2 – 3 szklanki jogurtu naturalnego. W dniu trzecim i dziesiątym mamy do wyboru: śniadanie – filiżanka kawy z kostką cukru i jedną grzanką; obiad – gotowany szpinak, jeden pomidor i świeży owoc; kolacja – jeden plaster szynki oraz dwa gotowane jaja i sałata z olejem i z cytryną. Z kolei w dniu czwartym i jedenastym spożywamy: śniadanie – filiżanka kawy z jedną kostką cukru; obiad – tarta marchewka, jajko na twardo oraz kubeczek chudego twarożku; kolacja – sałatka z owoców oraz dwie – trzy szklanki jogurtu naturalnego. Na dzień piąty i dwunasty przewiduje się : śniadanie – jedna spora utarta marchew z cytryną; obiad – duża ryba; kolacja – befsztyk, sałata oraz brokuły. Dzień szósty i trzynasty proponuje : śniadanie – filiżanka kawy z jedną kostką cukru; obiad – kurczak oraz sałata z olejem i z cytryną kolacja – dwa jajka na twardo oraz marchew. W siódmym dniu mamy śniadanie – kubeczek herbaty bez cukru; obiad – chude grillowane mięso, a na kolację nic.
Jeśli w trakcie diety czujemy głód najlepiej jest wypijać szklankę wody.
Dzięki diecie unikniemy efektu jo – jo!
Zaleta tej diety jest to, że po ścisłym wypełnianiu planu dietetycznego nie powróci efekt jo – jo. Trzeba tylko pamiętać, że będzie to możliwe jeśli po diecie nie powrócimy do dawnych nawyków żywieniowych.